Dick van Vlooten

Voetbal kwam eerst. Wie niet, als jongen in Nederland, na zwemles natuurlijk. Mijn carriere was kort en niet indrukwekkend. Geen Messi aan mij verloren gegaan.

Judo ging een stuk beter. Eerst in Rotterdam, toen in Utrecht. Op mijn 15de ontdekte ik de sport der sporten. Rugby! Judo aan de kant, rugby it was. En toen ook Taekwondo – als student had ik tijd zat . . . . . . . . .dacht ik.

Na de studie, best wel op tijd, in Alkmaar aan kickboksen begonnen. Heerlijk…! ietwat pijnlijk in het begin, maar al snel op stoom. Verhuisd naar Enschede, weer kickboksen.

Toen vanwege werk naar Deventer. Rugby maar weer opgepakt. inmiddels wat ouder, er kwamen kinderen. Tijd voor wat minder fysieks. Ik ging Aikido beoefenen. Ai. Duidelijk te subtiel voor mij! Je mocht niet iemand oppakken en omgooien, zomaar. Na wat pogingen toch maar weer geswitched – Europees zwaardvechten. Langzwaard, lange dolk, sparren met staal, trainen met scherp. Onze trainer liet een video zien van een oud-russische krijgskunst – Systema.

Ik was verkocht.

Sinds die tijd, 2008, beoefen ik Systema. En later werd ik instructor – alleen als je het een ander kunt leren kun je het zelf.